Skip to main content

Kavos atsiradimo istorija (1 dalis)

Autorė: Gintarė Sereikaitė, 
VU Orientalistikos centro Azijos studijų absolventė


Arabai verda kavą
Legendomis apipinta kavos istorija

Egzistuoja ne viena pasakojimas (o tie pasakojimai turi dar po keletą skirtingų variacijų!) apie tai, kokį ilgą ir sudėtingą kelią nuėjo kavos pupelės iki atsidurdamos ant kasdienio mūsų stalo. Nuo dieviško gėralo, atsiųsto ant angelo rankų tiesiai iš dangaus, kavos reputacija krisdavo iki teisiškai uždrausto gėrimo, kurstančio blogį tikinčiųjų širdyse. Ne kartą kava buvo supriešinusi visuomenę, ji buvo uždrausta, naikinama, tačiau, perėjęs visus išbandymus, kvapnus kavos gėrimas šiandien budina dažną mūsų kiekvieną rytą. 

Iš kur atsirado kava ligi šiol niekas negali tiksliai atsakyti. Tačiau, teorijos tik atveria kelią diskusijoms, kurias galime gvildenti prie kavos puodelio. Taip kava, be savo nepamirštamo aromato ir sodraus skonio, įgauna paslaptingumo prieskonį. 

Faktai ir legendos 
Ar Razi
Ar Razi
Persijoje buvo tikima, kad kava pirmą kartą buvo patiekta apsnūdusiam pranašui Mahometui angelo Gabrieliaus. Kita istorija pasakoja, kad kartą karalius Saliamonas įžengęs į miestelį, kurio gyventojus kankino neregėta liga. Angelo Gabrieliaus paliepimu, Saliamonas pagamino gėrimą iš paskrudintų kavos pupelių ir taip atgaivino visus miestelėnus. Tačiau, tai tik legendos. Faktai rodo, kad ankstyviausias laikotarpis, kuriame buvo paminėta kava, yra IX a. antra pusė. Šiuo laikotarpiu kavos gėrimas išgyveno tikrą pakilimą klasikinėje arabų medicinoje. Ar-Razi (850 m. – 911 m.), persų alchemikas, astronomas, filosofas ir medicinos žinovas, yra laikomas pirmuoju, paminėjusiu kavą rašytiniuose šaltiniuose, pavadindamas gardų juodą gėrimą bunchum. Savu laiku Ar-Razi užėmė Bagdado ligoninės vadovo pareigas ir parašė daugybę knygų apie mediciną ir chirurgiją. Vienas žinomesnių veikalų – devynių tomų medicinos enciklopedija „al-Ḥāwī“, kurioje buvo ne tik išdėstyta kritika graikų filosofams Platonui ir Aristoteliui, tačiau ir pateikta daugybė inovatyvių atradimų medicinos tema, greičiausiai, pirmą kartą paminėtas ir bunchum pavadinimas.

Tikrosios kavos gėrimo atsiradimo paslaptys, greičiausiai, niekada nebus išaiškintos. Kai kurie mokslininkai kelia abejonių, ar rašydamas apie bunchum ar-Razi išties turėjo omenyje kavą. Tačiau, tyrimų gausa veda link išvados, kad tiek ar-Razi, tiek kitų mokslininkų, tokių kaip Ibn Sina (980 m. – 1037 m.), minimas bunchum buvo skirtas apibūdinti ne kam kitam, o kavai. Tiesa, mokslininkams kyla abejonių, ar tik ar-Razi ir kiti medicinos žinovai nesuklydo bunchum priskirdami medicinos kategorijai, taip gaivinantį ir energijos suteikiantį gėrimą paversdami vaistu.

Kava (bunchum) naudojama gydyti žmones
Kava (bunchum) naudojama gydyti žmones


Comments

Popular posts from this blog

Lėktuvų eismas ore virš Lietuvos | Skrydžiai žemėlapyje

Norint sužinoti informaciją apie skrydį - avialinijų, lėktuvo, krypties duomenis spauskite ant lėktuvo įkonėlės. VIEŠBUČIŲ PAIEŠKA >> Lėktuvų eismas ore virš Vilniaus , Kauno oro uostų, Lietuvos, Europos, pasaulio orlaivių eismas gyvai pasaulio žemėlapyje. Vilniaus oro uostas žemėlapyje Kauno oro uostas žemėlapyje Palangos oro uostas žemėlapyje Lėktuvų eismas ore realiu laiku Šaltinis: flightradar24.com

Lietuvos miestų herbai

Lietuvos miestų savivaldybių herbų žemėlapis

Pasaulio šalių sąrašas

Abėcėlinis pasaulio šalių sąrašas. Sąraše žvaigždute (*) pažymėtos teritorijos, neturinčios valstybės statuso. A Šalies pavadinimas IOC kodas ISO kodas Ilgas pavadinimas Abchazija* AB Abchaizijos Respublika Afganistanas AFG AF Afganistano Islamo Valstybė Airija IRL IE Airijos Respublika Alandai* - AX Alandų salos Albanija ALB AL Albanijos Respublika Alžyras ALG DZ Alžyro Liaudies Demokratinė Respublika Amerikos Samoa* ASA AS Rytų Samoa Andora AND AD Andoros Kunigaikštystė Angilija* - AI Angola ANG AO Angolos Respublika Antarktida* - AQ Antarktis Antigva ir Barbuda ANT AG Argentina ARG AR Argentinos Respublika Armėnija ARM AM Armėnijos Respublika Aruba* ARU AW Australija AUS AU Australijos Sandrauga Austrija AUT AT Austrijos Respublika Azerbaidžanas AZE AZ Azerbaidžano Respublika Azorai* -  ? Azorų salos B Šalies pavadinimas IOC kodas ISO kodas Ilgas pavadinimas Bahamos BAH BS Bahamų Sandrauga; Bahamai Bahreinas BRN BH Bahreino Karalystė Baltarusija BLR B